fbpx

Скритите предизвикателства на най-новото постижение на БАН – Хетерогенният суперкомпютърен комплекс “Хемус“: Българската компания SSARM и Hewlett Packard Enterprise успешно изградиха мащабния проект

Суперкомпютърът “ХЕМУС”, проектиран от учените в Центъра за върхови постижения по информатика и информационни технологии към БАН и доставен от SSARM с Hewlett Packard Enterprise технология, е вече готов да се изправи пред глобалните предизвикателства и мащабните изследвания в областта на изкуствения интелект. С използването на високотехнологични алгоритми и моделиране “ХЕМУС” дава ключ към изучаването и лечението на болести като рак, Алцхаймер и чернодробни заболявания. Съчетавайки огромна производителност и изчислителна мощ, той може да бъде използван в областта на климатология, биоинформатика, фармацевтика, медицина, химия, машиностроене, разработка на високотехнологични материали, моделиране на динамични процеси и анализ на данни.

Високотехнологичният комплекс бе открит в средата на октомври на официална церемония в присъствието на премиера акад. Николай Денков, председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски, директорът на ИИКТ чл.-кор. Светозар Маргенов, Николай Димчев, управляващ директор на SSARM, Мария Косанова, управляващ директор на Hewlett Packard Enterprise и други официални лица. Общата стойност на проекта е 8 685 240 лв. и е част от финансиране на Европейския фонд за регионално развитие чрез Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ 2014-2020. Зад осъществяването на тази мащабна задача обаче се крият огромни предизвикателства, които бяха преодолявани месеци назад във времето от впечатляващи екипи, професионалисти и експерти.

Хетерогенен суперкомпютърен комплекс „Хемус“ , снимка БТА

Началото

След оспорван конкурс в края на миналата година за доставчик на оборудването на инфраструктурния комплекс бе избрана компанията SSARM, системен интегратор с над 10 години доказан опит и експертиза. В тясно сътрудничество с технологичния лидер Hewlett Packard Enterprise и подкрепата на специалистите от БАН започнаха съвместна работа по реализацията на проекта.

 „Процесът по доставката на компоненти за компютърен клъстър на територията на Република България беше голяма отговорност за нас“, споделя управляващият директор на SSARM Николай Димчев. Водени от целите си експертите се фокусираха върху цялостното планиране на следващите стъпки за изграждане на модерен комплекс за дигитална трансформация и високопроизводителни пресмятания от световна класа.

“Като един от ключовите моменти бе осигуряването на специфичното водно охлаждане, което е задължително условие при сложна конфигурация от високопроизводителна изчислителна техника” сподели още Николай Димчев. Богатият опит и съдействието на технологичният лидер Hewlett Packard Enterprise са оказаха допълнително огромно значение за перфектното изпълнение на мащабната задача. Именно на базата на Hewlett Packard Enterprise технология са изградени в момента редица суперкомпютри в света. Един от тях е и най-бързият – Frontier, който е начело на класацията Top 500 за поредна година.

Официално откриване на Суперкомпютър „Хемус“ , на снимката предоставена от БТА са Николай Димчев – управляващ директор на ССАРМ, проф. Д-р Емануил Атанасов – член на научния съвет в ИИКТ БАН, Мария Косанова – управляващ директор на HPE, председателят на БАН – акад. Юлиан Ревалски, премиерът на Р България – акад. Николай Денков, Бойко Благоев – ръководител на представителството на Европейската комисия в България, директорът на ИИКТ – чл.-кор. Светозар Маргенов

Спецификации и характеристики

Суперкомпютърът “ХЕМУС“ позволява изпълнението на близо 100 000 задачи и подзадачи паралелно. Той е разположен в Центъра за върхови постижения по информатика и информационни технологии на БАН. В него са изградени 7 високопроизводителни сървърни системи с графични ускорители и специализиран софтуер. С тяхна помощ могат да се правят визуализации и да се разработват и тестват приложения. Налични са още лаборатории за лазерно сканиране, 3D дигитализация, микроструктурен анализ и индустриална компютърна томография. Оборудван е с четири основни слоя, включващи ресурси от суперкомпютърен тип. Разработена е интегрирана платформа, която обхваща всички слоеве на изчислителната екосистема, включително мрежови и компютърни ресурси, както и ресурси за съхранение на данни.

Суперкомпютърът “ХЕМУС” има производителност над 3 PetaFlops, 148 броя сървъри (разпределени в две подсистеми) и неблокираща InfiniBand свързаност. Подсистемата с универсални многоядрени процесори се състои от 128 двупроцесорни сървъри Hewlett Packard Enterprise ProLiant XL220n Gen10 Plus с директно течно охлаждане на процесорите и графичните ускорители. Целият комплекс в БАН е с общ капацитет 6,75 петабайта (PB) и двойно резервирани сървъри за управление на файлова система тип Lustre.

С него страната ни ще запази водещата си позиция в ИТ сектора на Балканите. Мощността му със сигурност го класира в Топ 300 на най-производителните суперкомпютри. През 2021 г. в България заработи и суперкомпютърът Discoverer. Той е част от мрежа европейски суперкомпютри, разположени в още 8 различни държави – Финландия, Италия, Люксембург, Португалия, Словения, Испания и България. С пускането на “ХЕМУС” България става една от малкото страни, в която работят 2 суперкомпютъра.

„Изключително сме горди, че именно SSARM бeше избран за изпълнител на новия български суперкомпютър. Това бе огромна отговорност и признание за нас. Удовлетворени сме, че бяхме част от този цялостен процес, който ще донесе забележителни резултати за всички. Заедно с изпълнението на тази сложна за всички задача, ние спечелихме още един партньор в лицето на БАН и утвърдихме партньорството си с Hewlett Packard Enterprise. С нетърпение очакваме следващите съвместни проекти.”, сподели още Николай Димчев.

Николай Димчев, управляващ директор на ССАРМ и Бойко Благоев, ръководител на представителството на Европейската комисия в България, снимка ЕК
Официално откриване на Суперкомпютър „Хемус“